Nature, natur, skog, hike, vandring, wellness

Holistisk hälsa och svampextrakt: en naturlig väg för hälsans skull

Att ta hand om sin hälsa på ett helhetligt sätt är mer än bara kost och motion; det innefattar en djupare förståelse och omsorg om vårt fysiska, mentala och emotionella välbefinnande. I en värld där stress och snabba livsstilar dominerar blir det allt viktigare att se hälsan från ett helhetsperspektiv. Två av de grundpelare en god hälsa vilar på, som oftast är bristande i vår vardag; är tillräcklig sömn och att vara ute i naturen. Visste du till exempel att hela 85% av Sveriges befolkning bor i städer? Med det sagt är det viktigt, framförallt för stadsbor, att engagera sig i friluftande för att få sin dos natur!

Naturens helande effekt

nature, wellbeing, wellness, holism, chaga, hike, friluftsliv, vandra, naturAtt vara ute i naturen är inte bara uppfriskande men också en viktig grundsten för vårt välmående. Naturen erbjuder en unik miljö som kan bidra till förbättrad mental hälsa, minskad stress och ökad fysisk aktivitet. Tid tillbringad i naturen kan fungera som en kraftfull motvikt mot den moderna livsstilens stressfaktorer, och det räcker faktiskt med att du tillbringar 120 minuter i naturen i veckan för att börja märka vilken enorm kraftkälla det är för återhämtning och välmående (White et al. 2019). 

Sömnens roll

God sömn är en kritisk faktor för en god helhetshälsa. Sömn påverkar allt från mental klarhet och emotionell stabilitet till fysisk hälsa och immunförsvaret. Att prioritera god sömn är avgörande för att upprätthålla en balanserad hälsotillstånd.

Svampextrakt som tillskott för helhetshälsa

Att införliva svampextrakt från chaga, lion's mane, shiitake och maitake i din vardagsrutin kan vara en värdefull del av din strävan efter helhetshälsa. Dessa svampar erbjuder inte bara näring utan även kraftfulla fördelar så som antioxidanter och betaglukaner som kan boosta ditt immunförsvar och därmed ditt allmänna välbefinnande.

Tips på hur du kan integrerar svampextrakt i din vardag:

  1. Morgonrutinen: börja dagen med en svampförstärkt dryck. Vi brukar gilla att starta dagen med vår uppiggande lions mane
  2. Kulinariska experiment: testa dig fram! Ner med en halv tesked i din salladsdressing eller i din soppskål. När det kommer till att experimentera med svampextrakt i maten brukar vi dra det kanske allra självklaraste kortet: shiitake! Vilken härlig extra knuff av umami. 
  3. Kvällsteet: lägg undan skärmarna och koppla av med en spännande bok timman innan läggdags, och koka upp lite gott te. Sen: i med en halv tesked svamp! Vid läggdags brukar vi föredra vår chaga

Säkerhet och allergier

Var medveten om potentiella allergier och interaktioner med mediciner när du använder svampextrakt. Börja alltid med en liten dos för att se hur din kropp reagerar​.

Referenser

- White, M.P., Alcock, I., Grellier, J. et al. Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing. Sci Rep 9, 7730 (2019). https://doi.org/10.1038/s41598-019-44097-3

Tillbaka till blogg